O component─â a unui PC c─âreia nu mult─â lume ├«i acord─â importan╚Ťa cuvenit─â este carcasa. La fel ca monitorul, tastatura, mouse-ul ╚Öi alte componente ╚Öi periferice, ╚Öi carcasele PC sunt importante ├«n func╚Ťionarea optim─â a computerelor. Din fericire, sunt destui care le apreciaz─â la justa lor valoare ╚Öi caut─â, de fiecare dat─â, s─â-╚Öi cumpere carcase PC potrivite restului sistemelor pe care le de╚Ťin.

Sunt multe lucruri la care trebuie s─â te ui╚Ťi atunci c├ónd e╚Öti interesat de carcase PC, de la aspect, func╚Ťionalitate, p├ón─â la pre╚Ť sau performan╚Ťele de r─âcire. Toate acestea trebuie luate ├«n considerare atunci c├ónd vrei s─â-╚Ťi cumperi carcasa PC potrivit─â.

La fel ca la o mul╚Ťime de alte componente, ╚Öi la carcase PC avem mai multe categorii. Astfel, de exemplu, avem carcase PC tip desktop (carcase orizontale sau culcat) ╚Öi carcase PC tip tower (carcase verticale). Diferen╚Ťa dintre cele dou─â const─â nu doar ├«n aspect, ci ╚Öi ├«n func╚Ťionalitate. Cele verticale sau carcasele PC tower sunt cele care au prins cel mai mult ├«n Rom├ónia, a╚Öa c─â acestea sunt cele mai r─âsp├óndite. Acestea ocup─â ╚Öi cel mai pu╚Ťin spa╚Ťiu, av├ónd o amprent─â la sol mai mic─â.

Advertisement

Carcasele PC se mai ├«mpart ╚Öi ├«n func╚Ťiee de compatibilitatea cu placa de baz─â. ÔÇ×Form factorÔÇŁ este un termen folosit pentru a indica formatul pl─âcilor de baz─â, surselor, carcaselor etc. Este important s─â alegem o carcas─â ce acoer─â form factor-ul pl─âcii de baz─â. Exist─â dou─â tipuri principale: ATX (Advanced Tehnology Extended) ╚Öi BTX (Balanced Technology Extended).

Varianta ATX a fost realizată de Intel în 1995 și a fost concepută pentru a înlocui AT/Baby. Există mai multe tipuri de ATX ce includ și variante mai mici, dar atâta timp cât carcasa este compatibilă ATX, ar trebui să acopere și variantele microATX.

Varianta BTX este un form factor ap─ârut mai nou. Aceste tipuri folosesc patternuri diferite pentru o disipare mai bun─â a c─âldurii ╚Öi pentru o circula╚Ťie mai bun─â a aerului. Av├ónd ├«n vedere modific─ârile de structur─â, o plac─â de baz─â BTX are nevoie ╚Öi de o carcas─â creat─â special pentru acest layout.

Unii mai împart carcasele și în:

  • carcase PC media - carcase care sunt f─âcute pentru utilizatori de media (acestea au ╚Öi func╚Ťii precum indicarea melodiei sau filmului pe un mic ecran LCD al carcasei)
  • carcase PC server (full tower) - carcasele acestea sunt mult mai mari ╚Öi permit instalarea a celor mai multe componente, fiind folosite pentru servere sau pentru gameri