Dacă ești șofer sau proprietar de autoturism (sau și una șialta), cu siguranță ai auzit de anvelopele all-season. Dacă nu le-ai folositniciodată pe autoturismul tău sau ai făcut-o, dar nu te-ai întrebat niciodatăîn ce constau dezavantajele și avantajele folosirii acestora, acest articolte-ar putea ajuta să mai risipești din neclarități și să afli ceva mai multedespre acestea.

În primul rând, marele avantaj pe care îl ai când alegianvelope all-season este că nu mai e necesar să faci două schimburi decauciucuri pe an, primăvara și toamna. Scapi și de cheltuielile pentru aldoilea set de anvelope, pentru jante și pentru depozitare.

Advertisement

Dar cât de bune sunt și mai ales cât de sigure sunt acesteanvelope all-season?

Anvelopele all season sunt un hibrid între anvelopele deiarnă și cele de vară, încercând să preia calitățile cele mai bune de lafiecare pentru fiecare tip de teren și de climă. Dar, de cele mai multe ori,sunt doar o soluție de compromis. În sensul că, deși oferă siguranță șiperformanțe apropiate celor dedicate atât vara, cât și iarna, acestea sunt doaratât: apropiate. Nu identice. De multe ori micile diferențe contează. În plus,economia făcută la cumpărarea unui singur rând de anvelope în loc de două seface doar pe termen scurt, pentru că, evident, fiind folosite tot timpulanului, se uzează mai repede.

Advertisement
Allseason anvelope eMag
Allseason anvelope eMag

Pe zăpadă și gheață, majoritatea anvelopelor all season nusunt cu mult inferioare pneurilor de iarnă. Fiți atenți la simbolul fulgului denea, fiindcă acesta garantează un comportament bun pe zăpadă. Anvelopele allseason permise în România pe timpul iernii trebuie să aibă inscripția M+S(Mud+Snow = noroi și zăpadă). Anvelopele de iarnă speciale au pe lângă acestmarcaj și un altul, constând într-un fulg de nea și un munte cu trei piscuri,simbolul alpin. Există, însă, și excepții de anvelope all season care au larândul lor simbolul alpin.

Advertisement

Din punct de vedere legal, ești acoperit, întrucâtanvelopele all season sunt considerate legale, ca și pneurile de iarnă,inclusiv în alte țări europene. Totuși, la mașini mai grele și la dimensiunimai mari, ghidajul lateral în zăpadă este deficitar. Pe mașinile mici saumedii, însă, nu ai această problemă. Așadar, dacă ai mașină de clasă mică saucompactă, un set de anvelope all season ar trebui să-ți fie la fel de utileiarna ca și un set de anvelope de iarnă. Nu și dacă ai un SUV...

Anvelope Windforce all season
Anvelope Windforce all season
Advertisement

Anvelope all-season vs vara vs iarna

De asemenea, nu se recomandă anvelope all season pentru ceicare călătoresc mult, peste 10.000 de km pe an, mai ales în afaralocalităților. Pentru acești e recomandat să folosească vara anvelope de varăși iarna, pneuri de iarnă. Oricum, în decurs de șase ani, tot trebuie schimbatedouă rânduri de pneuri.

Advertisement

Vara, dacă ai anvelope all season, la viteze mari, viteza defrânare este mai mică decât la anvelopele de vară, cu până la una-două lungimide mașină. La viteze mici, diferențele sunt nesemnificative. Asta se întâmplădin cauza compoziției diferite din cauciucurile de vară și anvelopele allseason. Mixturii de cauciuc îi lipsește rigiditatea, mai ales la temperaturimai mari. Prin natura lor, oricum anvelopele all season sunt mai utile iarna,având o compoziție mai moale decât cele de vară.

Sfatul nostru este următorul: poți cumpăra anvelope allseason dacă ai o mașină de dimensiuni mici sau medii, nu călătorești foartemult în afara orașului, nu circuli cu viteze foarte ridicate și nu faci mulțikilometri anual. Pentru cei mai mulți dintre șoferi, așadar, aceastea suntutile și se justifică din punct de vedere financiar și al economiei de timp.Dacă nu îndeplinești însă aceste condiții, recomandarea este să foloseștianvelope de sezon atât iarna, cât și vara.

Advertisement

Share This Story

Get our newsletter